עו”ד יצחק ננר – דברים לזכרו מאת עו”ד משה נסים

יצחק ננר ז”ל

1919-2012

שבע ימים אך צלול כיין, פעיל ורהוט, זקנתו לא ניכרה על פניו כלל והזכרון מעורר קנאה, עד שהמחלה הקשה שפקדה אותו בחודשים האחרונים הכריעה גם איש חזק כמהו.

יצחק ננר ז”ל היה איש יחיד ומיוחד שקורות חייו הם מסכת מופלאה של פעילות ציונית-ציבורית במשך כשלושה דורות, בצד עיסוקו בעריכת הדין כאחד מבכירי המקצוע.

נולד בוינה (1919) אך עיר מגוריו היתה סטניסלבוב שבפולין. בעודו נער התגייס לפעילות ציונית וכבר כתלמיד בגימנסיה שימש יו”ר אגודות סטודנטים ציוניות שפעלו בכעין מחתרת.

בהיותו בן 19 שנה (שנת 1938) עלה ארצה, למד מדעי החברה, סוציולוגיה, פילוסופיה והיסטוריה באוניברסיטה העברית בירושלים. במסגרת לימודיו כתב עבודה על השואה שהיתה הפרסום הראשון בעולם בנושא השואה. לאחר מכן למד משפטים בבית הספר הגבוה למשפט של ממשלת המנדט וערב ההכרזה על הקמת המדינה קיבל את הרשיון לעריכת-דין.

מאז חילק ננר את עולמו לשניים. בידו האחת עסק במקצוע עריכת-הדין שממנו התקיים ובו התקדם עד כי היה לעו”ד מהולל מן השורה הראשונה, בזכות היותו מלומד ומעמיק, חריף ובעל שכל ישר. בידו השנית אחז בפעילות הציבורית. דומה כי לא קם כמותו איש מקצוע אשר אחז בזה וגם מן הפעילות הציבורית הענפה לא הניח ידו, וזאת מבלי לפגוע בעבודתו כעו”ד. מאז נחתה כף רגלו על אדמת ארץ ישראל לא חדל מלשרת את הציבור עד כי לא ניתן לפרט ביריעה קצרה את  מלוא היקפו ואת איכותו של השרות הציבורי אותו העניק. אבל חובה לציין כי כל עיסוקיו  הציבוריים היו כל העת בהתנדבות בלבד מבלי שביקש לעצמו טובת הנאה חמרית כלשהי, ואפילו אחרי הכבוד לא רדף. היפוכו של דבר. אצל ננר העבודה הציבורית היתה בגדר שליחות ולא מקצוע משימות שצריך להגשים. עבודתו הציבורית החלה בהיותו מזכיר כללי של הועד המאוחד לעזרת יהודי פולין אשר שקד על עזרה לפליטים בברה”מ ולניצולי שואה בפולין וארצות אחרות. הוא זעק נגד השאננות שהיתה נוכח השואה ותבע פעולות נמרצות להציל יהודים מצפרני הנאצים. ננר היה מומחה ליחסי עבודה ומילא תפקידים רבים בתחום זה בשנותיה הראשונות של המדינה ותרם תרומה חשובה בהסדרת יחסי עבודה בשרות הציבורי. לאחר מכן נבחר כחבר מועצת עירית ירושלים וזכה להערכה רבה על פעלו.

ננר היה פעיל בהסתדרות עורכי הדין שקדמה ללשכה והיה חבר המועצה המשפטית ואח”כ ממקימי לשכת עורכי הדין, חבר המועצה הארצית של הלשכה ויו”ר לשכת עורכי הדין בירושלים. במשך 3 קדנציות שימש יו”ר המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין וכן שימש חבר ועדת המינויים לשופטים כנציג הלשכה. בתקופה זו, לפנים משורת הדין, נמנע מלהופיע בבתי המשפט, אע”פ שהופעות בבתי המשפט היו לחם חוקו.

מעבר לכך היה יו”ר של ועדות ממשלתיות שונות, חבר ועדת-אשר לרפורמה במסים, יו”ר הועדה הממשלתית לחלוקת עבודה לרואי-חשבון בחברות ממשלתיות וחבר ועדת השרות של הממשלה העוסקת במינוי בכירים בשרות הממשלתי. הזכרנו חלק מעבודתו הציבורית בארץ אך לננר היתה פעילות בינלאומית ענפה אשר העמידה אותו בשורה הראשונה של גופים בינלאומיים בהם השתתף.

בהיותו מראשי המפלגה הליברלית בישראל, שימש נציגה הראשון והבכיר של המפלגה באינטרנציונל הליברלי, שבו לא רק היה חבר פעיל למעלה מ-50 שנה אלא הגיע גם למעמד של סגן נשיא האינטרנציונל. כמקובל בקונגרסים בינלאומיים מוגשות הצעות החלטה אנטי-ישראליות ע”י נציגי מדינות עויינות. ננר נאבק כארי נגד הצעות החלטה אלה, גייס תומכים, נאם, שיכנע והצליח להדוף כמעט תמיד את הצעות ההחלטה האנטי ישראליות. עקב כך הוא זכה למעמד מיוחד באינטרנציונל הליברלי והפך בו לדמות מרכזית ומשפיעה וגם יריבים מרים כבדהו והעריכוהו.

הפעילות הבינלאומית של ננר לא הצטמצמה לתחום המדיני בלבד אלא גם לתחום המשפטי. ננר שימש, בין השאר, יו”ר הועד הפועל של הארגון הבינלאומי של משפטנים יהודיים  ויו”ר השלוחה הישראלית שלו. מזה עשרות שנים עמד ננר יחד עם הנשיא (בדימ’) מאיר שמגר בראש המשלחות של משפטני ישראל לקונגרסים של האיגוד העולמי של המשפטנים המאגד בתוכו עורכי-דין, שופטים, כולל שופטי בי”מ עליון, פרופסורים למשפט וכיו”ב מרחבי תבל. ננר נבחר בארגון בינלאומי זה קודם לתפקיד של סגן-נשיא עולמי ואח”כ לנשיא כבוד של הארגון כולו, וזאת בתמיכה גורפת  מנציגי כל המדינות בשל ההערכה  הרבה לאישיותו ולתרומתו.

כמו כן נבחר ננר כאחד מ-16 חברים של הועדה העולמית של המשפטנים העוסקת בתחום הנשק

הגרעיני והגבלתו. בכל הופעותיו בקונגרסים בינלאומיים אלה הנחיל כבוד למדינת ישראל והצליח להעביר החלטות טובות לישראל.

יצויין עוד כי עו”ד ננר שימש במשך עשרות שנים יו”ר פעיל של המדרשה הליברלית בישראל ע”ש פרץ ברנשטיין ז”ל, שיעדה הוא להנחיל ערכים ליברליים לציבור הרחב ובעיקר לדור הצעיר.

ננר קורץ מזן מיוחד שלא נותרו לנו היום הרבה כמותו. בעבודתו המשפטית שמר ננר על כללי אתיקה מחמירים ותרבות גבוהה. בתחום זה הוא יכול לשמש מופת לעורכי הדין בעיקר כאשר כללי אתיקה בימינו נפרצים ותרבות ההופעה של עורכי הדין לצערינו היא בסימן ירידה.

סקירה קצרה זו על מסכת חייו של ננר אין דיה כדי לשקף את אישיותו המיוחדת. בצד היותו משפטן מן השורה הראשונה ומשרת ציבור נאמן, נקי כפיים וישר דרך נחון ננר בסגולות ובמעלות רבות שנתקבצו בו ובאישיותו. ננר היה אדם שקול, רציני, חכם, חריף, ובעל זכרון יוצא דופן עד יומו האחרון. דבריו נשמעו בנחת, אך ניתוחיו כבאיזמל. בזכות תבונתו ושכלו הישר הוא היה משכנע. אלה רק מקצת ממעלותיו ואף על פי כן ולמרות כל אלה, התרחק מהתלהמות ומכל סוג של יהירות או התנשאות. הוא גם התרחק מיחסי ציבור ומפרסום אישי. בכל ארחות חייו היה צנוע.

לננר היתה אישיות כובשת בזכות תבונתו וחינו. הוא היה דמות מופת. אכן הליכתו היא אבידה גדולה לכולנו. הוא יחסר. חבל על דאבדין.


  • כל הזכויות שמורות 2021


  • עריכה וניהול: Scriptus
    Site By: YMTNET